ESPAÑOL

INICI

Cerca

Puput, upupa epops

Abubilla alimentando un pollo

Nom comú en:
Alemany: Wiedehopf
Anglès: Eurasian Hoopoe
Basc: Argi-oilar
Català: Puput
Castellà: Abubilla
Francès: Huppe fasciée
Itàlia: Upupa
Portuguès: Poupa
Ver vídeo

La puput o upupa epops és un ocell de l'ordre dels coraciformes de la família upupidae pertanyent al gènere upupa. Parlem d'uns dels ocells més populars de la conca mediterrània, és molt abundant en les deveses i camps de la meitat meridional i per l'escalfament global a Catalunya algunes parelles ja no emigren a l'hivern, per la seva àmplia distribució rep diferents noms segons la regió com: gurgute, cuscute cucuta o cucut a Aragó i Castella, Bubela a Galícia, parputa a Múrcia, apupu o tabobo a Canàries, poipa a Extremadura, puput o palput en els anomenats Països Catalans, en tots aquests casos s'intenta imitar el seu cant, però a Navarra la diuen comunament gallico de San Martín. Au inconfusible de grandària mitjana, amb el bec llarg, fi I corbat cap avall, amb el plomatge de cridaner disseny, ocre rosat pujat, blanc i negre. S'alimenta principalment a terra, sondejant el terreny amb el seu llarg bec. Sol portar tancada l'enorme cresta, el que li dona al cap una forma de martell de ganxos, però l'obre en ventall quan està inquieta o es posa a terra. Se la reconeix de manera inequívoca per inconfusible reclam, el cimal de plomes i el seu vol ondulant i erràtic. Una gran part de la població de la península és migradora transsahariana, però una altra part de la població resideix tot l'any en les regions amb clima més suau, com passa a les Balears i les Canàries. És un ocell territorial i solitària, la hi sol veure sola o en parella. La puput és un ocell insectívor amb el plomatge bru rosat, amb les ales i la cua llistades en blanc i negre. Puput amb eruga al bec. En el cap té un tupè de plomes que pot estarrufar semblant-se a un ventall, però normalment el té tancat, l'obre com un senyal d'alarma i atenció. Són inconfusibles, especialment pel vol erràtic que s'assembla al d'una papallona de grans dimensions. Sol caminar per terra com els estornells, amb passos ràpids i nerviosos picotejant a la recerca d'erugues, larves i insectes. El cant d'aquest ocell és un "trisil·làbic“up-up-up", aquesta onomatopeia dona origen al seu nom científic. Tenen fama de pudent per desprendre una olor peculiar i desagradable, per al seu costum de rebuscar menjar en els munts de fem. Però en realitat procedeix d'unes glàndules situades al carpó de les femelles i pollastres durant la incubació. Puputs en les seves posicions típiques de relaxada (foto esquerra) i en la seva posició d'alerta (foto dreta) presta a volar. Cria en gairebé tota la península Ibèrica, amb l'única excepció d'algunes parelles solitàries a la cornisa cantàbrica, emigrant a l'hivern cap al sud arribant fins a Àfrica. Inconfusible en tots els camps de la península Ibèrica, on podrem fer fotos interessants buscant menjar. En època de zel és fàcil sorprendre-cantant en una branca d'algun arbre solitari. Camuflats convenientment, ja que solen freqüentar el mateix hostaler, aconseguirem bones fotos i vídeos. Longitud 26-28 centímetres, envergadura 42-46 centímetres y un pes de 70-85 grams.
PuputPuputs Puput

Significat esotèric i espiritual de les puputs

Puput, upupa epops,puput,i ,upupa,gurgute,cuscute,puput au,cucuta,bubela,parputa,de ,poipa,significat,esotèric,les ,espiritual,puputs