ESPAÑOL

Navegant acceptes Política Cookies

INICI

Cerca

Olivera, olea europea l.

Olivera varietat arbequina al camp
Nom comú en:
Alemany: Olivenbaum
Anglès: Olive
Basc: Olibondoa
Català: Olivera
Espanyol: Olivo
Francès: Olivier
Itàlia: Ulivo
Portuguès: Oliveira

L'olivera

La olivera, olea europea l., es una planta de l'ordre dels lamel·les de la família oleaceae i pertanyent al gènere olea. És un arbre perennifoli i molt longeu, que pot aconseguir fins a 15 m d'altura, amb una copa ampla i tronc gruixut, retorçat i curt. Té l'escorça de color gris a gris platejat. Les seves fulles estan situades oposades, mesurant entre 2 i 8 centímetres de llarg, té forma lanceolada de color verd gris fosc pel feix, més pàl·lides i escatoses pel revés, amb un pecíol curt. Les flors són bisexuals o polígames, en panícules axil·lars, arraïmades, amb la corol·la blanca. El fruit, l'oliva, és una drupa suculenta i rica en olis mesura entre 1 i 3,5 centímetres de llarg sent verd al principi, precisant un any per a adquirir un color negre-morat de la maduresa. Depenent del seu ús final es recull en diferents estats de maduració, fins i tot gairebé seques per a l'elaboració de les famoses olives mortes d'Aragó. D'aquest fruit s'obté un oli molt benvolgut i bàsic en la gastronomia mediterrània emprant-se en la majoria de recetas. L'ullastre, olea europea varietat sylvestris, és una olivera silvestre que es diferencia de l'olivera per tenir un port arbustiu, amb les fulles de manera oval, de menor grandària i amb un fruit molt més petit.

Cultiu com a bonsai

Tierra

Sorra de riu o/i akadama, terra vegetal i torba o humus a parts iguals. Situació: En l'exterior i amb molt de sol, això ajudés a reduir la grandària de les fulles. A l'hivern en cas de gelades o freds extrems els protegirem en un hivernacle fred o un lloc fresc i lluminós de la casa. Qualsevol altra combinació de terra, sempre que tingui un bon drenat, també seriosa adequada.

Reg

Normal. Diàriament una mica més abundant a l'hivern sense passar-nos i evitant entollar.

Abonat

Abundant. Un fertilitzant normal cada mes des de la primavera fins a mitjan tardor.

Poda

És recomanable de realitzar-la al final de l'hivern. Respon amb l'aparició de brots molt vigorosos a les podes forts. Per a les branques joves utilitzarem les tècniques de pinçat, es deixen créixer i es tallen a 2 a 3 parells de fulles, en exemplars molt vigorosos li aplicarem un defoliat per a reduir la grandària de les fulles.

Filat

Per al modelatge de les branques, només branques joves, emprarem la tècnica del filferro.

Trasplantament

Cada tres o quatre anys, a la primavera abans que les gemmes comencen a inflar-se. Arrela fàcilment.

Propagación

Llavors i fonamentalment esqueixos, podent-se arrelar fins i tot branques gruixudes.
Olivera varietat arbequinaOlives arbequines

Significat esotèric i espiritual de l'olivera