ESPAÑOL

Navegant acceptes Política Cookies

INICI

Cerca

Avet roig, abies magnifica

Avet roig
Nom comú en:
Alemany: Pracht-Tanne
Anglès: Red Fir
Basc: Izei gorri
Català: Avet roig
Espanyol: Abeto rojo
Francès: Sapin rouge
Itàlia: Abete rosso
Portuguès: Abeto-falso
L'avet roig o avet roig californià, abies magnifica, és una planta de l'ordre dels pinals de la familía pinaceae i del gènere abies. Aquest avet procedeix de les muntanyes del sud-oest d'Oregon i Califòrnia. És un gran arbre perenne que aconsegueix dels 40 a 60 metres i amb un tronc els 2 metres de diàmetre, amb una estreta copa cònica. L'escorça dels arbres joves és suau, gris i amb resina, amb l'edat es torna vermell-taronja, rugosa i amb fissures. Les fulles tenen la forma d'agulles i són de 2 a 3,5 centímetres de longitud, de color blau-verd. Les pinyes són erectes de 9 a 21 centímetres de longitud de color groc-verdós, canvien a marró abans de desintegrar-se i llançar les seves llavors alades. És un arbre que es dona a grans altures, normalment es desenvolupa de 1.400 fins a 2.700 metres d'altitud. La fusta de l'avet vermell és una mica més fosca que la de l'avet blanc, una mica més resinosa, les seves vetes són més regulars i visibles. Aquesta fusta s'asseca bé i de manera ràpida, sent lleugera i resistent. Característiques que permeten que es treballi bé i amb bons acabats. Pel que té molts usos tant com llistons o xapat, pel seu color blanc també és molt usada per a fabricar pasta de paper. La utilització més notable és la seva utilització per a la tapa superior dels violins del famós constructor Stradivarius, entre altres instruments. Una altra utilització és per a construir les armadures dels avions planadors per la seva lleugeresa i resistència. És una espècie molt apreciada com a arbre de Nadal, com el de la foto recuperat del contenidor de les escombraries en el Nadal del 2008.

Cultiu com a bonsai

Tierra

Una mescla amb un 30% de sorra d'aquari de gra gruixut o akadama 10% de torba i 60% d'humus.

Reg

Normal. Evitarem que el substrat s'assequi per complet. És sensible sobretot a la sequera a l'estiu. La copa la polvoritzarem de tant en tant durant l'estiu.

Abonat

Amb un abonament normal, una vegada al mes, des de principis de primavera a començament de l'estiu o també de finals d'estiu a mitjan tardor.

Poda

Eliminarem les branquetes que puguin aparèixer en la base de les branques principals, també les que presentin poca viabilitat i les dirigides cap amunt o a baix, per a obtenir una sèrie de pisos horitzontals tan definits com sigui possible. El compactament de la copa, s'aconsegueix a força de reduir els brots encara tendres a 2/3 de la seva longitud, pinçant-los amb les ungles, a penes s'obrin.

Filat

L'època per al filat s'estén des de tardor a hivern. Retirant-los a la primavera abans que brollin.

Trasplantament

Cada 3 o 4 anys. Reduirem les arrels en 1/3 en el seu volum retirant tota les que estiguin mortes.

Propagació

Es propaguen sense dificultat per llavor, sigui a la tardor o estratificades en l'hivern i sembrades a la primavera. A causa de la letargia de l'embrió, requereixen d'1 a 3 mesos d'estratificació a 4 °C per a una bona germinació.

Significat esotèric i espiritual dels bonsais