ESPAÑOL

INICI

Cerca

Aus esotèriques amb P

Ocells que comencen per:
A, B, C, E, F, G, L, M, O, P, R, T, V
Paó

Paó

Mites i llegendes

Grècia, al nord-est del Peloponès, i el nom significa "lluminós", es distingia pels cent ulls distribuïts en tot el seu cos, que li donaven una visió absoluta. Se li denomina Panoptes, és a dir "el que tot ho veu". Hera, germana i esposa de Zeus, va encarregar a Argos que vigilés una noia argiva a la qual Zeus estimava i que Hera gelosa, s'havia transformat en vaqueta. No obstant això, a instigació de Zeus, Hermes va submergir a Argos en el somni etern de la mort, sense que ell se n'adonés, amb el so de la seva flauta. Per immortalitzar a qui tan bé li havia servit, Hera va posar els cent ulls del cos d'Argos a la cua del paó. Des de llavors, cada vegada que es vanta, Argos reneix i els seus cent ulls "s'obren de nou al món".

Somnis

Quan somiem amb galls dindis suggereix que molt aviat farem bons negocis. Somiar disposats per a la seva venda en el mercat és que tindrem guanys importants, però si estan malalts, flacs o morts serà tot el contrari. Somiar menjant gall dindi és anunci d'una propera alegre. Somiar amb galls dindis volants indica una millora econòmica i social. Somiar un gall dindi indica que al sonant el domina la vanitat i no pensa en la feina, sinó només en luxes, ostentació. El que en la joventut sigui tolerable, però no en un adult.

Heràldica

El paó és un animal Reial a l'heràldica oriental. Fitxa ornitològica del paó.
Pelicà

Pelicans

Mites i llegendes

El pelicà va esdevenir símbol de Crist i de la resurrecció al segle XII a Europa, principalment a bestiaris heràldics. Això es va deure a la creença que el pelicà era capaç de sacrificar-se per alimentar la seva prole a semblança de Jesucrist és sacrifici a la creu per salvar els homes. Per aquest motiu en l'edat mitjana l'au Fènix, símbol de resurrecció, es representava amb un pelicà.

Heràldica

El pelicà simbolitza la pietat. Fitxa ornitològica del pelicà.
Perdiu

Perdius

Mites i llegendes

A l'Índia hi ha l'Iran, a la perdiu se la considera el símbol de gràcia, encant i bellesa en les dones. A la Xina va ser la representació de l'erotisme, lascívia i el carnal. Aquest ocell gregari només se separa del seu grup per procrear, és la considerada de costums molt lleugers, a causa que l'exhibició del mascle durant l'estació de zel, que s'estén més de tres mesos, és reveladora dels plaers als quals és lliurement. Per aquest motiu, es relaciona amb aquest ocell certs ritus eròtics que realitzaven a la primavera. Fitxa ornitològica de la perdiu.
Picot verd

Picots

Mites i llegendes

Segons la llegenda mítica relacionada amb el naixement de Roma, va ser un picot el que va permetre sobreviure a Ròmul i Rem, aportant-los aliment amb el seu bec. Sens dubte aquesta creença es va fer ressò de la seva consagració per part dels grecs a Ares, és a dir, Mart, del qual era l'au sagrada. Però a Roma, se li atribuïen també dons d'endevinació i profecia. Allà se li denominava picus, nom que manté en taxonomia-científica, i era protector dels agricultors, caçadors i viatgers, a més d'un senyal tant dels futurs perills com de la pluja.

Esotèric

Els indis tenien el costum que quan sentien un picot colpejar amb el seu bec un arbre feien 3 palmes i demanaven un desig. Símbol de salut, bona sort i felicitat. Fitxes ornitològiques dels picots: Picot graser petit Woodpecker, Picot garser gros, Picot verd woodpecker, Colltort.
Pardal roquer

Pardals

Mitologia

Aquest comú i petit ocell, present a les nostres ciutats i camps, ja existia en temps de l'antiga Roma, on el van associar a deïtats benefactores i domèstiques en l'àmbit de la seva llar i col·locats en armaris de rebost, perquè creien que protegirien els seus queviures dels insectes.

Curiositats

El famós Capità Jack Sparrow de pirates del carib, el seu cognom és pardal en anglès. Possiblement pel caràcter descarat i entremaliat del personatge similar al de l'ocell. Fitxes ornitològiques dels pardals: Pardal roquer, Pardal comú, Pardal xarrec.
Pioc salvatge

Pioc salvatge

Mitologia

Els antics creien que si una persona afectada d'icterícia mirava atentament a un pioc salvatge i aquesta li tornava la mirada, quedava curada de la seva malament.
Segons el mite, a Oceania prop de Catherine, el pioc Kori era qui tenia el foc i va volar fins a la costa, prop d'Eucla. Allà va intentar amagar el foc en els nòduls de pedra foguera sota el mar i van ser els ancestres del Falcó qui van rescatar els pedrenyals per a l'home. Fitxa ornitològica de la pioc salvatge.
Pit-roig

Pit-roig

Mites i llegendes

En la mitologia nòrdica al pit-roig se li associa a la tempesta, és un ocell sagrat per Thor, déu del tro. Una llegenda britànica tractant d'explicar el color vermell del seu pit i relata que quan Jesús estava a la creu el pit-roig, en aquest moment de color marró, és pòsit al seu costat i va cantar en la seva oïda per consolar el seu sofriment. La sang de les ferides de Jesús va tacar el pit del pit-roig, des d'aquest instant tots els pit-rojos tenen el pit amb la marca de la sang de Crist. Una altra llegenda ens relata que el seu pit es va cremar buscant aigua per calmar la set de les ànimes de purgatori. Fitxa ornitològica del pit-roig.
Pinzón vulgar

Pinsans

Mites i llegendes

El pinsà té fama de gran cantant amb grans dots musicals, aparentment aquestes habilitats són innates. Però res més lluny de la realitat, ja que aprenen del seu pare des de la infància. Per aquest dot se li va assignar el treball de simbolitzar l'alegria i bon humor, pel fet que canta des de l'alba fins a la posta. Però és curiós que mai se li consideri un missatger de bona fortuna, per contra el seu cant era considerat precursor de la pluja nociva i de desgràcies. Fitxa ornitològica del pinsà.
Puput

Puputs

Esotèric

Fitxa ornitològica del pinsà pardals surten a la recerca de "l'Ocell Meravellós", on la puput era el guia. El poeta ens explica que en la seva història troben a "l'Ocell Meravellós" i descobreixen que no es tractava de res més que ells mateixos. Durant tot el relat, la puput té l'important paper de missatgera entre el visible i l'invisible, sent l'encarnació de la veritat i de la sensatesa. Des de molt antic hi contes i llegendes en què la relacionen amb el rei Salomó, on la considerava la seva companya. Fitxa ornitològica de la puput.

Naturalesa esotèrica

Aus esotèriques,comencen,per,amb,lletra,pardals esoèrics,per p,amb p,ocells